-
ساختار قارچ ، کپک، مخمر
1390/11/17 17:19
ساختار اغلب قارچ ها از رشته ها و یا ریسه های نخی شکل به نام هیف تشکیل شده است. در قارچ های پست، ریسه ها یا هیف ها فاقد دیواره عرضی هستند. انشعابات هیف ها یا ریسه ها شبکه ای به نام میسیلیوم را ب ه وجود می آورند. شبکه میسیلیوم را می توان به صورت کپک بر روی مواد آلی مختلف مشاهده کرد. آنزیم هایی که توسط قارچ های...
-
کپکهای مهم صنعتی
1390/11/17 17:18
1.موکور : هم در فساد و هم در تهیه بعضی از مواد غذایی دخالت دارد.موکور روکسی در فرایند امیلو برای ساکاریفیکاسیون نشاسته مورد استفاده قرار میگیرد. 2.زیگورینکوس : این کپک خاکی مشابه موکور است .با این تفاوت که پایه زیگوسپورهای انها یکسان نیست. 3.رایزوپوس : رایزپوس استولینفر را کپک نان گویند. در فساد بسیاری از مواد غذایی...
-
جلسه ی پنجم: 90/8/28
1390/11/17 17:18
میکروبیولوژی شیر و فراورده های لبنی: شیر و محصولات لبنی از جمله خامه، کره و پنیر به علت ترکیبات شیمیایی مناسب همواره در معرض هجوم میکروب ها هستند. میکروبیولوژی شیر و فراورده های آن در ارتباط با دو بخش گاو داری و واحد تبدیلی می باشد که این دو بخش ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. بخش گاوداری: میکروارگانیزم هایی که قادر...
-
قلیا سنجی یا آلکالیمتری
1390/11/17 17:17
قلیا سنجی یا آلکالیمتری تعیین مقدار کل یک قلیا در مقدار معینی از یک محلول که این سنجش معمولا از راه عیارسنجی محلول مورد نظر برعلیه محلول استاندارد یک اسید انجام میشود . برای تعیین اسید یا باز بودن یک نمونه در یک محلول بایستی به وسیله ی یک اسید یا باز قوی تیتر شود، برای این امر نیاز به شاخصه های مختلف شیمیایی مواد یا...
-
نمایشگاه صنایع غذایی استان مازندران
1390/11/17 17:10
-
موارد استفاده برخی از محیط های کشت
1390/11/17 17:09
Bacillus cereus Selective Agar محیطی انتخابی برای شناسایی سلولها و اسپورهای Bacillus cereus Baird Parker Agar جهت جداسازی انتخابی و شمارش استافیلوکوک های کوآگولاز مثبت (Staphylococcus aureus) از غذا و سطوح محیطی Bile Esculin Agar یا BEA برای شناسایی گروه D استرپتوکوکوس ها شامل انتروکوکوس ها استفاده می شود . Blood...
-
اتیلن دی آمین تترا استیک اسید (EDTA)
1390/11/17 17:08
EDTA اتیلن دی آمین تترا استیک اسید (EDTA) Ethylene di amine tetra acetic acid حالت فیزیکی: جامد ظاهر: پودر سفید رنگ فرمول شیمیایی: C 10 H 16 N 2 O 8 دانسیته:86/0 gr.cm 3 نام مترادف: N,N'-1,2-ethanediylbis(N-(carboxymethyl)glycine)edetic acid جرم مولکولی: 2/292 محلول : حلالیت در آب نقطه ذوب:245-237 درجه سانتیگراد اتیلن...
-
محلول سازی جامدات
1390/11/17 17:07
مسئله: . تهیه 50 میلی لیتر محلول پرمنگنات پتاسیم 0/2N ، چه وزنی از پرمنگنات پتاسیم جامد نیاز دارد؟ MnO 4 + 8 H + + 5e <===> Mn 2+ + 4H 2 O طبق معادلات و داده ها: M = 158/04 g/mol C = N * E = 0/2 * (158/04 / 5) = 6/32 مقدار نمونه در یک لیتر (50ml / 1000ml) * 6/32 = 0/3 g . برای تهیه 250 میلی لیتر محلول کلرید...
-
تهیه استن
1390/11/17 17:04
تهیه استن هدف آزمایش تهیه کوچکترین عضو خانواده کتونها یعنی استن به روش آزمایشگاهی و آشنایی با روشهای آزمایشگاهی شناسایی آن تئوری آزمایش کتونها ترکیباتی هستند که در آنها ، گروه کربونیل به دو گروه آلکیل یا آریل متصل است. در کتونها و آلدئیدها ، گروه کربونیل از یک پیوند σ و یک پیوند π تشکیل شده است که بعلت عدم پخش...
-
شناسایی اسید استیک
1390/11/17 17:04
شناسایی اسید استیک هدف آزمایش بررسی واکنش اسید استیک با برخی مواد از جمله بازها تئوری آزمایش اسیدهای کربوکسیلی ، ترکیباتی هستند که دارای عامل COOH- میباشند. اسیدهای کربوکسیلی زنجیری ، از دیرباز شناخته شدهاند و لذا ، نام معمولی دارند . نام آنها ، از ماده یا منبعی که بدست آمدهاند، گرفته شده است. به عنوان مثال ،...
-
آزمایش نوشابه
1390/11/17 16:56
شمارش کلی میکروبی میکروارگانیزم های مقاوم به اسید
-
ویژگیها و روشهای آزمون میکروبیولوژی نوشابههای گازدار
1390/11/17 16:56
استاندارد 3845 سازمان ملی استاندارد ایران ویژگیها و روشهای آزمون میکروبیولوژی نوشابههای گازدار مقدمه به طور کلی بررسی میکروبیولوژی نوشابه های گازدار به لحاظ حفظ کیفیت آن حائز اهمیت است . منابع آلودگی نوشابه های گازدار عبارتند از : مواد اولیه آلوده مانند آب و شکر. شستشوی ناقص و غیر کافی ظروف و تجهیزات, بستهبندی...
-
شمارش مخمر و کپک
1390/11/17 16:54
شمارش کپک و مخمر کلیات توشیه می شود مخمرها و کپک ها را به طور معمول ، یا با روش پور پلیت که شمارش در آن آسن تر انجام می شود یا با روش کشت سطحی که در آن مدت زمان قرار گرفتن سلول ها در معرض اکسیژن اتمسفر به حداکثر می رسد و هم چنین از تنش حرارتی ناشی از آگار ذوب شده پیشگیری می کند، شمارش می شوند. سطح پلیت های آگار پیش...
-
استاندارد نوشابه
1390/11/17 16:54
ویژگی های میکروبی نوشابه های گازدار طبق جدول زیر می باشد: ویژگی ها حداکثر مجاز در هر میلی لیتر شمارش کلی باکتری های هوازی مزوفیل 10 میکروارگانیزم های مقاوم به اسید منفی کپک ها منفی مخمر ها منفی بر اساس استاندارد 3845 سازمان ملی استاندارد ایران
-
جلسه ی چهارم: 90/8/14
1390/11/17 16:53
رطوبت نسبی محیط: برای نگهداری مواد غذایی باید به مواد غذایی و میکروارگانیزم های برخورد کننده با آن ها توجه کرد و نمی توان هر شرایطی را برای ماده غذایی تعیین نمود، زیرا میکروارگانیزم ها در شرایط مختلفی زیست می کنند و در شرایط مطلوب خود به بافت های ماده ی غذایی حمله می کنند. وقتی ماده غذایی که aw پایین دارد در اتمسفری...
-
جشنواره ی تعطیلی قربان تا غدیر
1390/11/17 16:53
جشنواره ی تعطیلی قربان تا غدیر دانشجویان مواد دانشگاه تجن در پاییز 90 واقعا معلوم نیست چی شد که این شد به همین سادگی کلاس های این چند روز تعطیل شد همه چی به راحتی شد واااااااای فکر کلاسهای جبرانی این وسط چی شد ولی نکته ای هم هست که این طور شد دوری از فراغ خانواده برای دوستان مزیدی بر علت شد تا که تعطیلی رسم این روز...
-
جلسه ی سوم: 90/8/7
1390/11/17 16:52
پتانسیل اکسیداسیون و احیا ( Eh ): میکروارگانیزم های مختلف نسبت به پتانسیل اکسیداسیون و احیای محیط های کشت مختلف حساسیت های متفاوتی دارند. این فاکتور به صورت زیر تعریف می شود: توانایی یک ماده در کسب یا از دادن الکترون به طور کلی وقتی وقتی یک عنصر یا ترکیب شیمیایی الکترون از دست می دهد، اصطلاحا گفته می شود که اکسید شده...
-
جلسه ی سوم: 90/8/7
1390/11/17 16:52
پتانسیل اکسیداسیون و احیا ( Eh ): میکروارگانیزم های مختلف نسبت به پتانسیل اکسیداسیون و احیای محیط های کشت مختلف حساسیت های متفاوتی دارند. این فاکتور به صورت زیر تعریف می شود: توانایی یک ماده در کسب یا از دادن الکترون به طور کلی وقتی وقتی یک عنصر یا ترکیب شیمیایی الکترون از دست می دهد، اصطلاحا گفته می شود که اکسید شده...
-
آزمایش محلول سازی
1390/11/17 16:51
موضوع آزمایش: محلول سازی محلول سازی یکی از متداواترین و در عین حال دقیق ترین کارهایی است که در آزمایشگاه انجام می شود. محلول سازی به معنای ساختن محلول مورد نظر و لازم از محلول های استاندارد می باشد. محلول استاندارد محلولی است که در آن ، رابطه بین مقادیر ماده حلشده و محلول یا رابطه بین مقدار ماده حلشده و حلال به نحوی...
-
شمارش میکروارگانیزم های زنده، هوازی و مزوفیل و کشت شیر (روش کشت
1390/11/17 16:50
روش کشت صفحه ای حلقه ای: این را برای مواد غذایی مایع غیر ویسکوز که دارای شمارش کلی میکروبی بیش از 3000 در هر میلی لیتر بوده یا برای مواد غذایی ویسکوز یا جامدی که دارای شمارش کلی بیش از 30000 در هر میلی لیتر می باشند، مناسب است. مواد و لوازم مورد نیاز: 1. حلقه کشت 0/01 یا 0/001 میلی لیتر 2. محلول رقیق کننده 3. پتری دیش...
-
شمارش میکروارگانیزم های زنده، هوازی و مزوفیل (روش کشت صفحه ای سط
1390/11/17 16:50
روش کشت صفحه ای سطحی(روش پخش قطره ای) الف: لوازم مورد نیاز: 1. برای آماده سازی نمونه و تهیه رقت از ماده غذایی همگن شده استفاده می شود. 2. پلیت های شیشه ای ( 10 x 15 mm ) یا پلاستیکی ( 9 x 15 mm ) 3. پیپت های باکتریولوژی به اندازه های 1، 5 و 10 میلی لیتر 4. حمام آب گرم یا گرمخانه دارای تهویه جهت گرم نگه داشتن محیط کشت...
-
شمارش میکروارگانیزم های زنده، هوازی و مزوفیل (روش شمارش صفحه ای
1390/11/17 16:50
Total Count Bacteria شمارش میکروارگانیزم های زنده، هوازی و مزوفیل روش شمارش صفحه ای استاندارد: الف- لوازم و مواد مورد نیاز 1. برای آماده سازی نمونه و تهیه رقت از ماده غذایی همگن شده استفاده می شود. 2. پلیت های شیشه ای ( 10 x 15 mm ) یا پلاستیکی ( 9 x 15 mm ) 3. پیپت های باکتریولوژی به اندازه های 1، 5 و 10 میلی لیتر 4....
-
محلول سازی
1390/11/17 16:48
محلول ، یعنی مخلوط شدن همگن یا ناهمگن یک یا چند ماده در یک حلال. معمولا برای کار در آزمایشگاه از محلولهای استاندارد استفاده میکنند. محلولی را استاندارد می گویند که در آن ، رابطه بین مقادیر ماده حلشده و محلول یا رابطه بین مقدار ماده حلشده و حلال بنحوی معلوم باشد. با معلوم بودن مقدار ماده حلشونده و مقدار حلال تشکیل...
-
محلول ها
1390/11/17 16:48
دید کلی در مورد محلول ها محلول ها ، مخلوط هایی همگن هستند. محلول ها را معمولا بر حسب حالت فیزیکی آنها طبقه بندی میکنند : محلول های گازی ، محلول های مایع و محلول های جامد . درمحلول گاز - مایع یا جامد - مایع معمولا مایع ، حلال و جز دیگر ماده حل شونده میباشد. اما دریک مخلوط مایع - مایع انتخاب جز حلال و حل شونده دشوار...
-
جلسه ی دوم: 90/7/30
1390/11/17 16:47
عوامل دورنی: PH : حداکثر رشد میکروارگانیزم ها در 7 = PH صورت می گیرد. (6/6 تا 5/7) با این وجود برخی از آن ها در PH کم تر از 4 نیز قابل رشدند. باکتری ها نسبت به قارچ ها و مخمر ها حساسیت بیشتری در مقابل تغییرات PH نشان می دهند و این خصوصیات در باکتری های پاتوژن (بیماری زا) نمود بیشتری دارند. زیرا PH بدن انسان خنثی است،...
-
کالیبراسیون
1390/11/17 16:46
کالیبراسیون: مقایسه ابزار دقیق با یک مرجع استاندارد آزمایشگاهی در شرایط استاندارد ، جهت اطمینان از دقت و سلامت آن و تعیین میزان خطای این وسیله نسبت به آن استاندارد وتنظیم آن در مقایسه با استاندارد . تعریف دیگری که در ایزو 10012 آمده است کالیبره کردن را چنین معرفی کرده است: مجموعه ای ازعملیات که تحت شرایط مشخصی برقرار...
-
کالیبراسیون پیپت ژوژه (آزمایشگاه)
1390/11/17 16:45
موضوع آزمایش: کالیبراسیون پیپت ژوژه هدف آزمایش: آشنایی با مفهوم و روش کالیبراسیون در آزمایشگاه که عملی است برای تطبیق لوازم آزمایشگاهی با شرایط محیطی وسایل مورد نیاز: بالن حجمی، پیپت 25 ml ، ترازو، پوار، آب مقطر، بشر روش کار: برای این آزمایش دو عمل را باید در دستور کار خود قرار داد. توزین بالن حجمی خالی با درب آن و...
-
جلسه ی اول 90/07/23
1390/11/17 16:35
مقدمه و تاریخچه هر چند تاریخ دقیقی از آگاهی بشر در مورد رشد، حضور و نقش رشد میکروارگانیزم ها در مواد غذایی در دسترس نیست، شواهد موجود نشان می دهد، بشر قبل از کشف علم میکروبیولوژی از حضور موجودات ذره بینی در مواد غذایی و تغییراتی که این موجودات ایجاد می کنند آگاهی داشت. دوران قبل از شناخت، علومی نظیر باکتریولوژی، دوران...
-
سرفصل های میکروبیولوژی مواد غذایی
1390/11/17 16:34
میکروبیولوژی مواد غذایی: سرفصل های نظری: طبقه بندی میکروارگانیزم های مهم در صنایع غذایی (باکتری و قارچ)، عوامل موثر بر رشد میکروارگانیزم های در مواد غذایی (اعم از عوامل بیرونی و درونی مانند رطوبت، فعالیت آبی، PH ، EH ، مواد غذایی مغذی و ساختمان مواد غذایی)، تعریف و چگونگی آلودگی و فساد مواد غذایی توسط میکروارگانیزم ها...
-
تهیه یخ داغ
1390/11/17 16:33
بدون تردید هرگاه صحبت از یخ میشود همه ما به یاد سرما میافتیم اما این بار میخواهیم شما را با نوعی یخ آشنا کنیم که برخلاف یخهای معمولی به جای این که سرد باشد داغ است. سدیم استات و یا به عبارت دیگر همان یخ داغ ماده شیمیایی عجیب و منحصر به فردی است که شما میتوانید آن را به آسانی و با استفاده از مقداری سرکه و...