سوال هفته:
تفاوت باکتری های گرم مثبت و گرم منفی به همراه چند مثال از باکتری های صنایع غذایی؟
تفاوت باکتری های گرم مثبت و گرم منفی:
باکتری ها با روش رنگ آمیزی گرم (Gram stain) به دو دسته تقسیم می شوند. گرم مثبت و گرم منفی که گرچه هر دو باکتری گرم منفی و گرم مثبت دارای دیواره می باشند ولی فرق بین این دو گروه مربوط به خواصی است که در ساختمان دیواره سلولی آن ها و اساسا در پوشش سلولی آن ها وجود دارد. پوشش سلولی گرم مثبتها نسبتاً ساده بوده، از دو تا سه لایه تشکیل شده است:غشای سیتوپلاسمی، یک لایه پپتیدوگلیکان ضخیم و در بعضی باکتریها یک لایه به نام کپسول یا یک لایه S در خارج وجود دارد. هم چنین پوشش سلولی گرم منفی یک ساختمان چند لایهای و بسیار پیچیده میباشد . غشای سیتوپلاسمی (در باکتریهای گرم منفی، غشای داخلی نامیده میشود) که به وسیله یک ورقه مسطح از پپتیدوگلیکان پوشیده میشود که یک لایه پیچیده به نام غشای خارجی به آن متصل میگردد. یک کپسول خارجی یا لایه S نیز ممکن است وجود داشته باشد. فضای بین غشای داخلی و خارجی به نام فضای پری پلاسمیک نامیده میشود. به همین دلیل است که در رنگ آمیزی گرم، پس از استفاده از الکل باکتری های گرم منفی رنگ خود را از دست می دهند و برای رنگ بری باکتری های گرم مثبت نیز تنها به زمان بیشتری برای اثر پذیری الکل بر این لایه لازم است.
باکتری های گرم منفی بیشتر از باکتریهای گرم مثبت به دی اکسید کربن حساس تر هستند.
نام چند باکتری گرم مثبت و گرم منفی در صنایع غذایی:
گرم منفی: سودوموناس، کلی فرم ها، سالمونلا، شیگلا، کلسترودیوم بوتولینیوم
گرم مثبت: استرپتوکوکوک، لاکتوباسیل، لاکتیک اسیدها
منابع:
www.iranfoodnews.com